Posted on

Hogyan legyünk felelős gazdik?

Szerencsére a legtöbb állattartó folyamatosan törekszik arra, hogy felelős gazdiként mindent biztosítson kedvencének. Megadja neki a kellő szeretetet, gondoskodást. Megfelelő minőségű és mennyiségű eledelt kínál számára, hogy egészséges maradjon. Ápolja bundáját, környezetét. Biztosítja számára a kényelmes fekhelyet, hogy kedvence pihenni tudjon. Szükség esetén állatorvosi ellátásban részesíti, ahol háziállata oltásokat és gyógyszereket kap. Lehetőséget ad számára a mozgásra, hogy levezesse energiáit. És legfőképpen gondoskodik arról, hogy ne tudjon szaporodni. Utóbbi pontnak kiemelt szerepe van, hiszen ma Magyarországon több ezer állat vár örökbefogadásra különböző nonprofit szervezeteknél.

Gyakori probléma, hogy az ember ugyan szeretne maga mellett tudni egy házikedvencet, ám kutyára vagy macskára nincs elegendő ideje vagy pénze. Egy ilyen döntés meghozatala szintén a felelős állattartás egyik fontos elemét képzi. Ebben az esetben általában középpontba kerülnek a náluk kisebb emlősök, az egyik leggyakoribb pedig a hörcsög. Ebben a cikkben ennek a kisállatnak a helyes tartásáról lesz szó.

A hörcsög rendkívül népszerű házikedvenc Magyarországon. Tartása és táplálása nem bonyolult, és nem is olyan költséges. Viszont sajnos rengeteg tévhit kering a köztudatban, és ezekre alapozva nem biztos, hogy a hörcsögnek megfelelő életet tudunk biztosítani. Ebben a cikkben azt nézzük végig, hogy miket érdemes mindenképpen fejben tartanunk, mielőtt hörcsög kerül a házhoz!

Nem jó neki fajtárssal összezárva.

A hörcsög rendkívül területvédő állat. Ha többet tartunk együtt, bármikor veszekedésbe kezdhetnek, ez pedig vérre menő közdelemmé alakulhat át. Így rendkívül fontos, hogy ha hörcsögöt szeretnénk, mindenképpen egyedül tartsuk. Csak az egyedül tartott hörcsög lehet igazán boldog és kiegyensúlyozott hörcsög.

Nem elég neki a kis hely.

Sokan azt gondolják, hogy mivel a hörcsög apró állat, elegendő neki a kis élettér. Ez nem igaz! A hörcsög az egyik legmozgékonyabb rágcsáló. A helyes hörcsögtartás alapja a nagy és ingergazdag hörcsög lakhely, hiszen élete nagy részét ott tölti majd. A legjobb választás egy legalább 80*50 cm alapterületű, 40-50 cm magas ketrec vagy terrárium. Ezt már megfelelően be lehet rendezni különböző fa házikókkal, kerámia búvóhelyekkel, csincsillahomokozóval.

Nem jó neki a rácsos kerék.

Azt mindenki tudja, hogy a hörcsögnek futókerékre van szüksége, hiszen ebben órákon át képes futni, hogy levezesse energiáját. Viszont arra ügyeljünk, hogy semmiképp se rácsos kereket vásároljunk. A rácsokba az állat lába beakadhat, rosszabb esetben akár el is törhet. Emellett a rácsokon való lépkedés fájdalmas, akár talpfekélyt is okozhat. A hörcsögkerék vásárlásakor zárt futófelületűt válasszunk. Törpehörcsögnek minimum 20 cm átmérőjű, aranyhörcsögnek pedig minimum 28 cm átmérőjű kerékre van szüksége. Ebben tud fájdalommentesen, egyenes gerinccel futni.

Nem egészséges számára a kenyér, tészta, keksz.

Évekkel ezelőtt nagy „divat” volt a hörcsögöt ilyesmikkel etetni. Ám mára már bebizonyosodott, hogy ezek egyáltalán nem egészségesek számára. A hörcsög magkeverék, a zöldség és a szárított rovar mindaz, ami a hörcsög fő eledelét képezi. Ezeket naponta kell biztosítanunk számára ahhoz, hogy egészséges életet éljen. A kenyér, tészta, keksz, illetve az ehhez hasonló emberi fogyasztásra szánt termék kerülendő! Továbbá arra is ügyeljünk, hogy minden nap kapjon friss ivóvizet egy golyós önitatóban vagy tálban.

Nem érzi jól magát a hörcsöggömbben.

Sok helyen, akár mesékben vagy filmekben is találkozhattunk már a hörcsöggömbbel. Ez az a gömb alakú eszköz, amibe bele lehet tenni az állatot, így anélkül tudja bejárni a lakást, hogy bárhová bebújhatna. Sajnos ez az eszköz egyáltalán nem állatbarát. Hogy mi vele a probléma? A hörcsög nem érzékeli benne a környezetét, így bárminek nekimehet, megütheti magát. Mivel túl kicsik a szellőzőnyílásai, nem szellőzik rendesen. Ahhoz viszont elég nagyok, hogy az állat lába beszorulhasson, ami akár töréshez is vezethet. A gömb átmérője általában túl kicsi, így a hörcsög gerince hajlik benne futás közben. Ez életre szóló fájdalmat okozhat. Ezeket olvasva nem csoda, hogy a hörcsög csak azért fut benne, mert ki akar jönni belőle. Sokkal biztonságosabb és emberségesebb megoldás, ha a hörcsöggömb helyett egy kerítéselemekből álló kifutót szerzünk be. Az elkerített területre betehetjük a hörcsög búvóhelyeit, így anélkül tudunk vele barátkozni, hogy veszélybe sodornánk.

Reméljük, hogy a fentiekkel sokaknak segítettünk, hogy felelősségteljes hörcsöggazdivá váljanak! A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

#felelosallattartas #felelősállattartás #mentséletet #fogadjörökbe #mártonattila #azénkutyám #állatmenhely #gazdikereső #menhely #örökbefogadnimenő #martonattila #allatvedelem #Hörcsögmentés #hamsterrescue #indiashamsterrescue #vicuskutyakozmetika