Posted on

Corgi terelőnap – Ahol az ösztön újjá éled

Corgi_terelőnap_ahol_az_ösztön_újjá_éled

Pembroke Welsh Corgi egy nagy mókamester szeret gazdája kedvében járni folyton valami rosszaságon töri kicsiny buksiját.

De felmerülhet a kérdés vajon mire használták régen ezt a kis mókamestert?

Ezeket a kis mókamestereket a farmokon használták marhaterelő kutyaként.

Ennek a kutyának a története az 1100-as évekig nyúlik vissza a régi Skandinávia területére ahol ősét a sziklás partokon madarak vadászatára használták akkoriban.

Ahonnan elvitték őket Nagy Britanniába ahol a farmok éber őreivé váltak távol tartották a ragadozó állatokat a háziállatoktól és a vehemens vérmérsékletének köszönhetően a haszonállatok terelését is velük tudták megoldani amely hamarosan fő foglalkozásuk is lett

Corgi_terelőnap_ahol_az_ösztön_újjá_éled

Ez a fajta karakteres kommunikatív és akaratos ma már csak szórakozásból de annak idején komoly szándékkal csipkelődött az ember bokájába.

A marhák lábai között hamar el evickél egy-egy rúgást is könnyedén ki tud védeni a méretének köszönhetően.

De most térjünk is rá a Corgi terelőnap és Olimpiára. 2020. szeptember 20-án Monorierdőn került megrendezésre a Party Campingben.

Nagyon sok jó program színesítette amiben volt gyorsulási verseny, akadály pálya, All You Can Eat, behívás, királyi corgi és terelő ösztönpróba. Ezek a kis mókamesterek megmérettették magukat ezen a csodálatos nyárias napon.

Corgi_terelőnap_ahol_az_ösztön_újjá_éled

A Gyorsulási Versenyen 50 méteres távról való befutás időeredménye számított, míg a Bátorság Próba egy idegrendszert vizsgáló feladat, ahol különböző típusú akadályokon kellett áthaladni zökkenőmentesen. A terelő ösztönpróbán az ösztönök feltámadása került értékelésre.

Corgi_terelőnap_ahol_az_ösztön_újjá_éled

Az aznap sikeres vizsgázók a terelő verseny kezdő osztályában mérhették össze a tudásukat konkrét feladat teljesítésével (kutya előre küldése a birkákért, birkák szlalom rudak között való átvezetése, oszlop kerültetése megadott oldalról, kapun való áthajtás), míg a korábbi évek sikeres ösztönpróbázói haladó osztályban versenyezhettek.

Corgi_terelőnap_ahol_az_ösztön_újjá_éled

All You Can Eat programban kipróbálhatták a kutyusok hogy amit mi emberek megesszünk azt ők is szeretik-e / megeszik-e? Pl. Karalábét, citromot, gránátalmát, gyöngyhagymát, gyömbért és a rukkolát. Nagyon vicces volt őket látni ahogyan próbálják enni ezeket az általunk is szeretett finomságokat

Corgi_terelőnap_ahol_az_ösztön_újjá_éled

Volt még egy olyan kedvelt kis program a Királyi Corgi kevesen tudják de Erzsébet királynő Corgi tenyésztő. Ennek a feladatnak a lényege az volt hogy a kutyust feltették egy királyi trónra ahol koronát kellett nekik viselni és ott ülni addig amíg a gazdi azt nem mondja hogy lejöhetnek. Egy cuki képet készítettek róluk ami szerintem nagyon aranyos képet mutat ezekről a vicces kis mókamesterekről.

Egy szó mint száz a Corgi egy végtelenül kedves, aranyos de sokszor sértődékeny de egy dologban nagyon jó az ösztönében. Az ösztönben ami 1100-as évektől kíséri nyomon életét.

Biztosak lehettek benne hogy egyik kutyust sem kellett altatni tudjátok a fáradt Corgi a legjobb Corgi :)

Örülök hogy részese lehettem ennek a csodálatos napnak egy igaz Corgi család gyűlt össze ezen a remek napon :)